Thursday, March 29, 2007

Namaste!



Namaste, en welkom in Nepal, land van Rollercoaster Hills en Heavenly Himalaya, geboorteplaats van Buddha en thuis van tijgers en Sherpas, yaks en yetis! Waar spectaculaire vergezichten, rijstvelden, pagoda s en paleizen hand in hand gaan met kolkende rivieren, Hindu pelgrimstochten, jungle en eeuwige sneeuw.


Mingma, de Sherpa waarmee ik een soort mini-team vorm in onze grotere internationale expeditie, staat me reeds aan de luchthaven op te wachten. Het is een blij weerzien – we klommen in het verleden immers al samen- en na een blitsbezoek aan de guesthouse waar ik de komende week zal verblijven, sleurt hij me enthousiast de gezellige drukte van Kathmandu in. ‘You come to my place, we eat momo’, zegt hij, en even later zitten we- samen met zijn vrouw en dochtertje- rond een salontafeltje dichtgevouwen deegflapjes gevuld met gehakt te eten.

Daarna gaat het recht naar Bodhnath stupa, een soort bolvormige Boedhistische tempel, om de goden alvast gunstig te stemmen voor het verloop van onze expeditie. Als zoveel devotie geen goede afloop verdient.. Met elke draai aan de gebedsmolentjes, die propvol zitten met Boedhistische gebedjes, worden die prayers ‘geactiveerd’ en het Universum ingestuurd.

Uit het klooster aan de overkant van de straat klinkt het knallen van de cymbalen, de Tibetaanse monks murmelen boedhistische mantras en in een wolk van juniper wierrookstokjes dingen we naar de gunsten van de goden. Good kharma is all around us.

No comments: