Sunday, April 22, 2007

Puja

Vanmorgen hing er een gespannen soort verwachting over ons tentenkamp: vandaag is het Puja! De Puja is een soort heilige theeceremonie, en hét evenement voor je aan de eigenlijke beklimming begint. De Sherpa's zijn dagen op voorhand in de weer om een altaar te bouwen uit rotsblokken, en op de dag zelf nemen alle Sherpa's en Inji's (zoals de Tibetanen ons buitenlanders noemen) plaats rond het altaar.



Het altaar is versierd met vlaggetjes, rijstkorrels, snoep en klimmateriaal: onze boots, stijgijzers, ijshouwelen,... noem maar op, staan tegen het altaar geleund en worden ingesmeerd met yakboter. De Sirdar of expeditieleider mompelt Tibetaanse gebeden, waarbij zijn stem een vreemde diepe klankkleur heeft. Eerst spreekt hij zachtjes en hoor je alleen maar gegons van onverstaanbare geluiden. Dan verheft hij zijn stem en Tibetaanse woorden kletteren als steengruis over ons heen. Het zijn kreten om hulp aan de goden en de geesten, die het hier in de ijzige schaduw van de hoogste bergmassieven voor het zeggen hebben over ons welzijn, en over onze veilige terugkeer beschikken. Zachtjes daalt met zijn ritmisch gezang een geheimzinnige betovering over ons groepje neer. Daarna wordt uitbundig bier en cola gedronken, en het - ook met yakboter ingevette snoep- wordt opgegeten.

Als het weer meezit- want het heeft nogal gesneeuwd de laatste dagen- klimmen we morgen voor de eerste keer naar de North Col, om kamp 1 te installeren..







Foto: ook het klimmateriaal en de spandoeken worden gezegend; groepsfoto met de expeditieleden

No comments: